Bloggskandaler

En blogg är en sorts webbdagbok där inläggen kommer i datumordning och bloggaren uttrycker sina personliga åsikter om både sin egen vardag såväl som händelser runt om i världen. Att läsa bloggar är en populär företeelse nuförtiden och det finns bloggare som skriver om allt från nöje till politik. Med så mycket skrivet på nätet, kan man inte undvika bloggskandaler då och då. Det finns många bloggskandaler, som händer i världen, som lockar den läsande publiken. I Sverige har de flesta skandalerna handlat om bloggare och andra kända människor som antingen har smutskastat varandra eller situationer som har uppstått från missförstånd.

Bloggskandaler sker över hela världen.

Bloggskandaler i Sverige

En av de största bloggarna i Sverige är Katrin Zytomierska. Hon uttalades sig om en av gymkedjan SATS reklamkampanjer där hon pekade ut en av modellerna som olämplig att vara med i kampanjen. Zytomierska tyckte inte att modellen var representativ för någon som har tränat i 13 år och skulle vara gymkedjans ansikte utåt. Uttalandet mötte stor kritik, även av bloggportalen Finest.se som Katrin Zytomierska använde sig av för sin blogg. Bloggskandalen gick så långt att bloggportalen sade upp samarbetet med Zytomierska eftersom de inte ville bli förknippade med sådana bloggskandaler. En annan bloggare, Blondinbella, kritiserade Zytomierskas hån mot SATS och hyllade gymkedjan för att använda icke retuscherade människor.

En politisk skandal inträffade när Centerpartiets kommunalråd från Uppsala uttalade sig olämpligt i sin blogg. Bloggskandaler händer inte bara bland nöjesprofiler utan även i den politiska världen. Björn Leifler, som har varit kretsordförande i Uppsalacentern, säger att Stefan Hanna har gett uttryck för värderingar och synsätt som inte överensstämmer med Centerpartiet och dess värdegrund. Leifler säger att som en företrädare för ett politiskt parti kan man inte ha en åsikt i offentliga sammanhang och sedan ha en motsatt sådan på sin privata blogg. Vid en förtroendeomröstning i Centerpartiets Uppsalakrets vann dock Stefan Hanna omröstningen och fortsätter att arbeta som ledare för partiet.

Bloggskandaler från andra länder

Bloggskandaler inträffar runt om i världen. England är ett land där tabloidpressen är väldigt aggressiv och hårdför. När Gordon Brown tillträdde som premiärminister i England 2007 tillsatte han Daimian McBride som sin mediestrategi och Brown lovade att inte ta till fula knep i sitt politiska utövande. Dock gjorde McBride upp planer tillsammans med bloggaren Derek Draper att avslöja och skandalisera högt uppsatta politiker i det andra partiet som var motståndare till Browns parti. McBride skrev ett mejl till Draper där han hade förslag på hur detta skulle kunna se ut på bloggen för bästa resultat. Draper fick dock sitt e-postkonto hackat, enligt egen utsago.

Draper säger att hans Yahoo-konto, dit mejlet skickades, hade blivit hackat och därmed spridits till de som inte skulle läsa mejlet. I mejlet fanns detaljer om skandaler som politiker skulle haft del i, som till exempel att det fanns bilder på George Osborne, som ledde Torys skuggregering, där han hade på sig kvinnokläder och han skulle dessutom haft sex med en prostituerad. Inga av skandalerna, som nämndes i mejlet, var sanna. McBride avgick och Gordon Brown fick be Tory-partiet om ursäkt. Detta fick smeknamnet ”Smeargate” och är en av Englands största bloggskandaler.

Bloggskandaler i världen

Bloggskandaler finns på många ställen i världen och behandlar många ämnen. Bloggskandaler kan handla om nöjeshändelser, personangrepp eller politiska skandaler. Katrin Zytomierska, en känd bloggare från Sverige, hånade en modell från en gymkedjas reklamkampanj genom att peka ut henne som olämplig som ett ansikte utåt på grund av hennes storlek. Zytomierska mötte kritik från både privatpersoner, andra bloggare och även sin egen bloggportal som sade upp samarbetet med henne. Stefan Hanna, en lokalpolitiker från Centerpartiets Uppsalakrets, uttalade sig olämpligt på sin privata blogg men har efter en förtroendeomröstning fått stanna kvar i partiets ledning i staden. En stor skandal i England var Smeargate, där dåvarande premiärminister Gordon Brown fick avskeda olämplig personal som hade spridit rykten om motståndarpartiets politiker.