Bloggportaler

Vad kan bloggportaler göra? En bloggportal är en hemsida där du har din blogg. Det kan var Tumblr, WordPress, Blogger, Devote eller andra sidor. Du loggar in och skapar en blogg på hemsidan, och beroende på vilken bloggportal du väljer kan du sedan designa den till hur du vill att den ska se ut. Vissa bloggportaler erbjuder sätt att tjäna pengar, som till exempel på Nouw. Vill du börja blogga ska du först tänka på varför du vill blogga. Vill du snabbt och enkelt kunna uppdatera din hemsida har Tumblr och WordPress flera olika enkla sätt att uppdatera till fots som till exempel via app, mejl eller även ett telefonsamtal.

Bloggportaler som ger pengar

Vilka bloggportaler kan man börja tjäna pengar på? På Nouw får man 1,1 öre per sidvisning. Man kan också få 1 krona per klick som leder till en shoppingsida med produkt. Men kom ihåg att skatt och arbetsgivaravgifter dras av. En annan är United Influencers men där handlar det snarare om att ingå ett avtal med företaget för att bli en så kallad influencer, en person med makt inom sociala medier som kan påverka sina följare/läsare att köpa en produkt. Vilken du än väljer handlar det om att du ska hänge din blogg tid och resurser för att bygga upp en stor skara följare.

Några bloggportaler erbjuder betalning.

För det är först när din blogg har blivit stor som du kan börja tjäna stora pengar på den. Tycker du inte om marknadsföring- och affärssidan av bloggandet kan bloggportaler med sina kontakter och affärsmodeller vara ett bättre sätt att få in pengar än att försöka själv med företag och annonsering. Se dock till att du håller dig inom de regler som Skatteverket har när det kommer till annonsering på bloggar. Det ska vara tydligt när det är ett inlägg som är sponsrat. Några av de största bloggarna menar att det här är en otydlig fråga vad som räknas som sponsrat inlägg eller inte.

Att få sin blogg stor

Men hur får man sin blogg stor? Det spelar ingen större roll vilken av de bloggportaler du väljer så länge du satsar på innehåll. Den ska vara fylld med bilder eftersom det ger din blogg mer uppmärksamhet än stora stycken av text. Var också noggrann med att det ska vara vackra bilder, så lägg gärna ner pengar på att investera i en bra kamera, gärna systemkamera. Hitta gärna också någon som kan hjälpa dig att fotografera dig. Du kan bygga en relation till läsarna om de får en inblick i din vardag genom dina bilder. Lägg enbart ut de bilder du har rättigheter till.

Se till att uppdatera regelbundet för att få dina läsare att återkomma varje dag. Det handlar om minst 2-3 inlägg per dag. Olika bloggportaler har olika affärsmodeller men till exempel Spotlife erbjuder fast lön till de bloggare som når toppen. Det handlar om bloggare som ser bloggandet som sitt arbete. När du uppdaterar behöver det inte alltid vara med ett stycke text; en bild räcker oftast långt. Vill du spara ännu mer tid kan du spela in en video och ladda upp, bland annat Tumblr erbjuder videouppladdningar direkt i sin app.

Vem som helst kan blogga

Sök runt på internet för att se vilka bloggportaler som erbjuder bra betalning eftersom det ändras. I skrivande stund handlar det främst om Spotlife, blogg.se, Nouw och Devote. Vem som helst kan blogga idag, men det är inte alla som når till toppen med sin blogg på bloggportaler. Det kan ta lång tid att bli en stor bloggare så var beredd på att skapa tillräckligt mycket av bra innehåll i början för att få in så många följare som möjligt. Inkludera dina läsare/följare och prata med dem. Ha även koll på skatteregler kring produktplaceringar och sponsrade inlägg för att undvika en skattesmäll. Börja med bloggandet som en hobby och ta det därifrån.